Gemeente museum

Nejoblíbenější muzeum u obyvatelů Haagu je Gemeente muzeum. Ve funkcionalistické budově z roku 1935 sídlí zajímavá směsice sbírek moderního umění, nábytkářského a módního odvětví, hudebních a instrumentálních expozic. Tudíž návštěva tohoto prostředí zaujme i ty menší návštěvníky.

Galerie Mauritshuis

Mauritshuis platí za druhou nejhodnotnější obrazovou kolekci v zemi ( Po Rijksmuseum v Amsterdamu ). Palác nechal postavit hrabě Mořic Oranžsko-Nasavský poté, co odešel do penze z postu brazilského guvernéra. Dostavěl jej v roce 1644 Pieter Post v nizozemském klasicistním slohu s prvky italské renesance. Po Mořicově smrti se stal dům majetkem státu. Muzeem je od roku 1822 a umožňuje spatřit více než čtyři stovky pláten holandských a vlámských umělců. Mezi klenoty jeho sbírky patří Vermeerova Dívka s perlou, či Rembrandtovy obrazy Anatomie dr. Tulpa, Homér, Androméda či Zuzana a starci. Muzeum prošlo v minulých letech nákladnou a rozsáhlou rekonstrukcí a sbírka se rozrostla i do podzemních a okolních prostor.

Gevangenpoort

Původní vstupní brána na královský dvůr z přelomu 13 a 14 století. V budově byla zároveň šatlava. Tam byl i uvězněn oblíbený státník ze 17. století Cornelius de Witt. Dnes je zde zpřístupněna expozice o mučení a zároveň jsou zpřístupněny prostory staré věznice. Budova sousedí s Galerií prince Viléma.

Galerie prince Viléma

Jedna z prvních evropských galerií, které otevřely dveře ke svým sbírkám veřejnosti. V této malé, dvousálové galerii se nachází nejcenější díla starých holandských a vlámských mistrů ze státních sbírek.

Beelden aan zee

Muzeum sochařství a moderního umění, i s venkovní expozicí zasazenou v dunách Scheveningského pobřeží. Budovu navrhl architekt Wim Quist.

Muzee

Muzeum námořnictví, života a bytí na pobřeží a vše co se přístavů, moře, mořské fauny a rybářů týká..vše pod jednou střechou ve Scheveningenu.

Panorama Mésdag

V roce 1880 získal nizozemský malíř H.W. Mésdag zakázku od jedné belgické firmy namalovat panorama Scheveningské vesnice. Toto obří plátno o rozměrech: 14,5 m výšky a 114,5 m délky nabízí úchvatnou podívanou podobné které nabízí české Maroldovo panorama. Vstupné: 6,5 E , studenti a důchodci 5,5 E, děti do 12let 3E. 

Muzeum historie Haagu

Před prohlídkou starého centra se vyplatí navštívit stálé expozice v Muzeum historie Haagu, které sídlí u Binnenhofu. Nahlédnete do městského archivu, který vám odhalí staré plány, mapy a makety města, stejně tak i dokumenty a vládní listiny.

Muzeum komunikace

Dějiny komunikace a vývoj telekomunikačního odvětví zde můžete sledovat od prvopočátků. Stálá expoziceje obohacena i o aktivní část, kde si můžete exponáty "osahat".